Werken aan Werk - Kerk in uitvoering

Het aantal mensen zonder werk groeit, ook in onze gemeente. Daarom namen we het initiatief voor ‘Werken aan Werk’. Een groep van inmiddels 12 werkzoekende gemeenteleden komt met een zekere regelmaat bij elkaar om tips uit te wisselen, elkaar te helpen met het zoeken van vacatures en elkaar te bemoedigen. We combineren dit met een gezamenlijke maaltijd. We vroegen drie deelnemers naar hun ervaringen.

Waarom doe je mee met de groep Werken aan Werk?
Eurinice: ‘Sinds januari 2010 ben ik werkloos. Ik werd door een gemeentelid die ervan op de hoogte was dat ik geen baan meer had op de bijeenkomst ‘Werken aan Werk’ geattendeerd. Ik had geen idee wat ik van zo’n bijeenkomst kon verwachten. Door de gesprekken kwam ik tot de conclusie dat ik er niet alleen voor sta en kreeg ik goede tips waardoor ik mijn netwerk naar het zoeken van een baan kon vergroten’.
Door de sociaal maatschappelijke rol die de kerk vervult is het goed om ook het feit dat er tegenwoordig heel veel gemeenteleden geen baan hebben of deze dreigen kwijt te raken bespreekbaar te maken. En als steuntje in de rug mee te helpen denken hoe je jouw kansen op een nieuwe baan kan vergroten, want solliciteren moet je zelf doen’.
Sylvia: ‘Ik doe mee aan de groep 'Werken aan Werk' omdat ik het fijn vind om met mensen die ook werkloos zijn van gedachten te wisselen over hoe men het werkloos zijn ervaart en hoe men daarmee omgaat. Ik voel mij hierdoor niet alleen (lotgenoten). Daarnaast vind ik het fijn om te netwerken en tips te krijgen van de mensen die meedoen met deze groep’.
Fabiola: ‘Als werkzoekende is het tegenwoordig niet makkelijk om aan een baan te komen. Ik ben blij met dit initiatief omdat we door met elkaar te netwerken samen de schouders zetten onder het zoeken naar werk. We geven elkaar suggesties en ondersteuning’.

De afgelopen keer gingen we naar Dress for Success. Wat heb je geleerd?
Eurinice: ‘De bijeenkomst bij Dress for Success was interessant. Daar kwam tijdens de presentatie naar voren dat de eerste indruk bij een sollicitatiegesprek ook heel belangrijk is door goed gekleed en verzorgd te zijn’.
Sylvia: ‘Behalve hoe ik mij kan kleden om naar een sollicitatiegesprek te gaan, heb ik tijdens de bijeenkomst bij Dress for Success ook geleerd hoe belangrijk een eerste indruk is tijdens zo'n gesprek (bijvoorbeeld je houding, hoe je kijkt, de handdruk die je geeft)’.
Fabiola: ‘Dress for Success was een hele leuke ervaring. Inspirerend. Voorafgaand aan het bezoek legde ik de buitenwereld uit dat Dress for Success een soort voedselbank voor kleding was, maar na de presentatie weet ik dat het veel genuanceerder is. Geweldig om te horen dat je een op maat gesneden kledingadvies krijgt voor een sollicitatiegesprek. En ook mooi dat het voor alle mensen met een minimum inkomen is. Je hoeft dus geen lid van een groepje te zijn, het is voor iedereen. Ik maak dan ook volop reclame voor ze want ik heb genoeg minima in mijn omgeving’.

Wat is je tip voor andere gemeenteleden die een baan zoeken?
Eurinice: ‘Het is heel belangrijk zoveel mogelijk te netwerken, de moed niet op te geven ook na vele afwijzigen en vooral door te gaan met solliciteren’
Sylvia: ‘Als advies wil ik aan gemeenteleden die ook op zoek zijn naar een baan meegeven dat ze positief moeten blijven en moeten doorzetten, ondanks de vele afwijzingen die men krijgt in deze moeilijke tijd waar er steeds meer werklozen bij komen’. 
Fabiola: ‘Allereerst moet je van jezelf heel goed weten wat voor soort werk je zoekt. Dit maakt je zekerder. Nu zijn er niet veel banen maar het is zaak om niet elke betrekking aan te pakken die je geboden wordt. Werken is belangrijk omdat je er een inkomen mee verdient, maar het is ook belangrijk dat je plezier aan je werk beleeft. Als ik geen plezier aan mijn werk beleef, dan kan ik het helaas niet lang volhouden bij de werkgever. Houd in gedachten: Wat wil ik? Wat kan ik? Wat doe ik?’

Vind je een activiteit als ‘Werken aan werk’ eigenlijk wel een taak van de kerk? Zo ja, waarom?
Sylvia: ‘Dat de kerk dit als taak op zich heeft genomen is een goed initiatief. Het is fijn om te weten dat de kerk naast al de andere taken, ook oor heeft voor
werklozen. Ook kunnen andere gemeenteleden helpen meezoeken naar werk. In de gebeden die ook naar de werklozen uitgaan voel ik mij gedragen’. 
Fabiola: ‘Ik denk dat een kerk ook een maatschappelijke taak heeft en ‘Werken aan Werk’ is het vervullen van zo’n maatschappelijke taak. Verder is het een laagdrempelig project waar een ieder die werk zoekt van harte welkom is. Het was afgelopen week mijn eerste keer dat ik meedeed met ‘Werken aan Werk’ en ik voelde mij prettig in de groep. Waarom zouden we in deze tijd wachten op instellingen als het UWV en DWI? Door bij elkaar te komen heb je sociaal contact en het geeft ondersteuning’.

We zoeken momenteel vacatures voor de functies van o.a.:
*(juridisch) secretaresse of administratief medewerkster,
*klanten/helpdesk/balie-medewerker,
*technisch administratief / logistiek medewerker
*sociaal gezelschapsdame
*werken met kinderen/jongeren


Tips graag doorgeven aan de diaconie (
info@diaconie.com), dan loodsen wij door.


Wilt u meedoen? Heeft u vragen of suggesties? Neem contact op met ds. Ilona Fritz (06 53756044) of Hanne Wilzing (020 4044708).